Project

Project Details 

Nestled into the contours and summit of a hillside off Cherry Valley Road in Alton, New Hampshire, The Glass Barn at Lake Winnipesaukee will offer a private gathering place for families, organizations and colleagues as they come together for memorable events, such as weddings, corporate retreats and family reunions.

The project’s primary components include The Glass Barn event venue, the Main House and the cottages, the latter two of which offer guest accommodations.

Designed to be a sustainable respite, each structure is being built to Leadership in Energy and Environmental Design (LEED) Silver standards. The low-profile Glass Barn and Main House have been purposefully elongated to remain at the tree line, keeping the project compliant with Alton’s height ordinances and preserving the community’s rural aesthetic. The developers have been cognizant of exposure, in an effort to minimize views of the project from Lake Winnipesaukee and the surrounding valleys and hillsides. Part of the project design calls for the revegetation and extensive landscaping of the parcel, featuring over 200 mature trees.

 

Elements

  • A gathering area with approximately 14,000 square feet of programmable space, known as The Glass Barn, featuring the primary event venue space and a limited number of small breakout rooms for more intimate events
  • A maximum event capacity of up to 200 guests
  • A 10,000-square-foot timber frame style Main House
  • 18 two- to three-bedroom, timber frame style cottages
  • Main House and cottages will accommodate up to 175 overnight guests

 

Glass Barn Hill View

The Glass Barn - Hill View

Glass Barn Hill - Glass Barn Floor Plan Rendering

The Glass Barn - Floor Plan

Glass Barn Hill - Main House Floor Plan Rendering

The Glass Barn - Main House Floor Plan

Glass Barn Hill - Main House Entry View

The Glass Barn - Main House Entry

The Glass Barn - Entry View Rendering

The Glass Barn - Entry View

Features

The project will feature the following:

  • Hillside revegetation, featuring the planting of more than 200 mature trees.
  • Roughly 80 acres, or 56%, of the parcel’s total acreage (141.7 acres) will remain undeveloped
  • Building energy efficiency and exterior sound reduction enhanced by an ultra-high-performance envelope
  • Dark Sky compliant lighting and other light-screening measures, such as recessed parking lots and a switch-back driveway on the backside of the hill
  • Specially designed high-performance acoustic sound panels, upholstery and triple paned windows, ultimately resulting in no sound bleed
Scroll to top